Blinów – 29.07.2014

posted in: odnalezione | 0

Blinów, województwo lubelskie – 29 lipca 2014 r. 29 lipca 2014 r. spotkaliśmy się z panem Władysławem, 85-letnim świadkiem historii z Blinowa na lubelszczyźnie. Do tego spotkania doszło z inicjatywy pana Władysława, który w  liście nadesłanym w lutym tego roku … Continued

Grodzisko Dolne – 28.09.2013, 28.07.2014

posted in: odnalezione | 0

Grodzisko Dolne, województwo podkarpackie – 28 września 2013 r., 28 lipca 2014 r. O żydowskich grobach wojennych na cmentarzu żydowskim w Grodzisku Dolnym na podkarpaciu poinformowali nas potomkowie Żydów grodziskich, żyjący obecnie w Stanach Zjednoczonych. Z materiałów Głównej Badania Ścigania … Continued

Łukówek – 21.07.2014

posted in: odnalezione | 0

Łukówek, województwo lubelskie – 21 lipca 2014 r. O żydowskich grobach w maleńkim Łukówku dowiedzieliśmy się zimą 2014. Do naszego biura zadzwonił pochodzący z Łukówka pan Stanisław, zasygnalizował temat i przekazał kontakt do swojego taty Witolda (rocznik 1934), który miał … Continued

Poizdów – 03.06.2014

posted in: odnalezione | 0

Poizdów, województwo lubelskie – 3 czerwca 2014 r. Droga do Poizdowa wiodła przez Kock. Wiosną 2013 r. dwa razy odwiedzaliśmy Kock w poszukiwaniu grobów kockich Żydów. Naszą przewodniczką była pani Maria Kowalewska, lokalna działaczka społeczna, pasjonatka historii regionu, kolekcjonerka pamiątek … Continued

Haczów – 27.09.2013

posted in: odnalezione | 0

Haczów, województwo podkarpackie – 27 września 2013 r. Pierwszy raz odwiedziliśmy Haczów jesienią 2013 r. na prośbę pana Romana, na którego działce leśnej znajduję się grób pięciu osób. Tragiczny los połączył ze sobą dwie rodziny polską i żydowską. Babcia pana … Continued

Radecznica – 28.08.2013

posted in: odnalezione | 0

Radecznica, województwo lubelskie – 28 sierpnia 2013 r. W Radecznicy mieszka obecnie ok 900 osób, tymczasem na terenie wsi i na jej obrzeżach znajduje się co najmniej siedem żydowskich grobów wojennych. Strażnikiem historii Zagłady radecznickich Żydów był pan Stanisław Zybała … Continued

Wojsławice – 01.08.2013

posted in: odnalezione | 0

Wojsławice, województwo lubelskie – 1 sierpnia 2013 r. W październiku 1942 r. na łące przy cerkwi żandarmi z Uchań rozstrzelali 60 wojsławickich Żydów. Wśród ofiar było 20 dzieci w wieku do lat 14. O upamiętnienie żydowskiego grobu w Wojsławicach od … Continued